Na przygotowanie takich ogórków skusiła mnie Kasia, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam, jednocześnie polecając przepis.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- ogórki tyle, ile uzbieramy
- ziele angielskie 2 ziarenka do każdego słoiczka
- liść laurowy 1 sztuka do każdego słoiczka
- gorczyca kilka ziarenek do każdego słoiczka
- czosnek 1 ząbek do każdego słoiczka
- koper 1 mała gałązka do każdego słoiczka
zalewa:
- woda 1 litr
- ocet 4 łyżki
- cukier 3 łyżki
- miód 2 łyżki
- sól 2 łyżki
Sposób wykonania:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki lub na ćwiartki. Na spód każdego słoiczka wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, odrobinę kopru i obrany czosnek. Następnie słoiczki wypełniamy ogórkami.
Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimną zalewę wlewamy do słoiczków z ogórkami.
Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, po czym słoiki mocno zakręcamy.
Ogórki w słoikach wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na drewnianą deseczkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego.
Kolejny fajny przepis na ogórki. Beata jesteś niesamowita :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko mam nadzieję, że kiedyś wypróbujesz. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńNa Beatę zawsze można liczyć. <3 :)
OdpowiedzUsuńKasiu dziękuję za miłe słowa. <3 Myślę, że ogóreczki Ci posmakują. Pozdrawiam :)
Usuń