Składniki, których będziemy potrzebować:
- makaron fusilli 400 g
- świeży groszek zielony 100 g
- szczypior 1 pęczek
- nać z pietruszki 1/2 pęczka
sos:
- mielone mięso wieprzowe (u mnie łopatka) 300 g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- ser mozzarella (tarty) 150 g
- śmietanka kremówka 2 łyżki
- mąka 1 łyżka (płaska)
- tłuszcz do smażenia 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotować sos mięsno- serowy: Mięso wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na tłuszczu.
Dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Mięso podlać 150 ml wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10 minut pod przykryciem.
Następnie dodać do sosu posiekaną nać pietruszki, wlać zawiesinę z mąki i śmietanki, wsypać mozzarellę. Sos zagotować, podgrzewać do momentu rozpuszczenia sera.
Groszek zielony wrzucić do lekko osolonej wody, gotować do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby groszek zachował piękny, zielony kolor.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać polany sosem, posypany siekanym szczypiorkiem, pozostałą posiekaną natką pietruszki oraz zielonym groszkiem.
Smacznego.
z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń