- cukinia 3 sztuki
- kalarepa 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- mięso mielone wieprzowe 1/2 kg (u mnie z łopatki)
- czosnek 2 ząbki
- sól
- pieprz czarny mielony
- kurkuma
- smalec 1 łyżka
- tarty parmezan 40 g
Cukinie umyć, każdą przeciąć wzdłuż na połowę, nie obierać ze skórki. Przy pomocy takiej oto łyżeczki (patrz: foto) wydrążyć z cukinii miąższ. Wydrążone cukinie lekko posolić i posypać kurkumą.
Uwaga: Miąższu z cukinii oraz fragmentów wydrążonej cebuli i kalarepki nie wyrzucamy. Zostaną użyte do farszu.
Mięso posolić, doprawić pieprzem, podsmażać na tłuszczu kilka minut. Dodać drobno posiekane fragmenty cebuli i kalarepy, czosnek pokrojony w kostkę, pokrojony miąższ z 2-óch cukinii (reszty użyłam do zrobienia dipu z cukinii). Całość smażyć 10 minut.
Gotowy farsz przestudzić. Następnie wypełniać nim, przygotowane wcześniej, warzywa.
Nafaszerowane cukinie, cebule i kalarepę ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową (u mnie z konieczności papier pergaminowy, gdyż folia ,,wyszła''). Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia blachę wyjąć, posypać startym parmezanem, ponownie włożyć do piekarnika (dosłownie na 3 minuty). Upieczone warzywa podawać z ulubionym dipem jogurtowym. U mnie dip z cukinii i cebuli.Smacznego.
najbardziej lubię taką cukinię :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, ale inne warzywka też warto docenić :D
UsuńPyszne. Uwielbiam tak przygotowaną cukinię. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńJa też jestem za cukinią, ona jakaś dla mnie najlepsza, a tu wygląda zjawiskowo. :)
OdpowiedzUsuńCukinia pyszna, ale musisz koniecznie spróbować cebuli z mięsem. Dla mnie rewelacja. Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń