Dzisiaj proponuję mangold duszony z dodatkiem orzeszków ziemnych i kukurydzy.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- burak liściowy (mangold) 1 pęczek
- czosnek 2 ząbki
- kukurydza konserwowa 1/2 puszki
- orzeszki ziemne solone 1/2 puszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- parmezan 40 g
- masło 2 łyżki
Sposób wykonania:Liście buraka umyć, pokroić w paski, posolić, podsmażyć na maśle. Następnie podlać 50 ml wody, dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.
Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać kukurydzę, orzeszki ziemne, przyprawić mielonym pieprzem. Całość zamieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty.
Przy podaniu posypać startym parmezanem.
Smacznego.
Przyznam, że do dzisiaj nie wiedziałam co to jest mangold. Gdybym występowała w programie zgadnij co to, to obstawiłabym jakiś rodzaj ssaka. :))))
OdpowiedzUsuńA tu niespodzianka -buraczek liściowy.
Z ciekawością przeczytałam post, bo i wiedzy nowej nabyłam. Bardzo ciekawa propozycja smakowa.
Brzmi pysznie :)
Agnieszko ja też do zeszłego roku nie bardzo wiedziałam co to jest. Nasiona wypatrzyłam w Tesco przez przypadek, zainteresowały mnie, kupiłam, posadziłam. Buraczki wyrosły bez problemu. Trochę poczytałam co i jak. Teraz tak sobie pichcę, eksperymentuję. W tej wersji najbardziej mi smakuje. W smaku przypomina szpinak duszony na maśle. :)
UsuńPo przeczytaniu tytułu nasunęło mi się na myśl, że "mangold" to odmiana ziemniaka bądź kiwi, jakoś tak mi się skojarzyło. I szukam któregoś z powyższych na zdjęciu - bez skutku, czego można się domyśleć. Skoro mówisz, że to liściowy burak, to nie pozostaje mi nic innego, jak uwierzyć.. :) Danie zapowiada się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńJak już wiemy, że to burak, to wszystko jasne. Na pierwszy rzut oka nazwa faktycznie jest tajemnicza :)
Usuń