Świeże ogórki ze śmietaną, nic odkrywczego. Jadłam mizerię podaną na różne sposoby i z wieloma przyprawami. To jest mój sposób. Smak dzieciństwa.
Nigdy i nigdzie nie smakowała mi tak mizeria, jak u mamy. Jej sposób podania i przyprawienia, stał się moim sposobem, moim przepisem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- ogórki 8 sztuk (średniej wielkości)
- sól
- pieprz czarny mielony
- ocet
- śmietana 18%
Sposób wykonania:
Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Choć są różne urządzenia, ja kroję je wciąż ręcznie. Pokrojone ogórki posolić, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odcisnąć, dodać w kolejności: ocet, pieprz czarny mielony, śmietanę. Całość wymieszać i zajadać.
Uwaga: Z rozmysłem nie podawałam ilości śmietany czy octu, każdy ma swój smak. Doprawcie tak jak lubicie. Ja lubię czuć kwaskowatość dodanego octu.
Śmietany nie daję zbyt dużo, na ogół 1 łyżkę.
Smacznego.
Pyszna letnia surówka. Uwielbiam mizerię. To moja ulubiona letnia surówka. Taka ulubiona przez duże U :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńNigdy nie dodawałam octu. Muszę wypróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńMoże nie powinnam tego pisać, ale lubię ocet :P Z jego dodatkiem mizeria wydaje mi się idealnie smaczna. Pozdrawiam :)
UsuńMoim zdaniem mizeria to taki klasyk, który nigdy się nie znudzi:)
OdpowiedzUsuń