wtorek, 11 sierpnia 2015

Mizeria (wspomnienia kulinarne)

Świeże ogórki ze śmietaną, nic odkrywczego. Jadłam mizerię podaną na różne sposoby i z wieloma przyprawami. To jest mój sposób. Smak dzieciństwa.
Nigdy i nigdzie nie smakowała mi tak mizeria, jak u mamy. Jej sposób podania i przyprawienia, stał się moim sposobem, moim przepisem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ogórki 8 sztuk (średniej wielkości)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ocet
  • śmietana 18%

Sposób wykonania:
Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Choć są różne urządzenia, ja kroję je wciąż ręcznie.
Pokrojone ogórki posolić, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odcisnąć, dodać w kolejności: ocet, pieprz czarny mielony, śmietanę. Całość wymieszać i zajadać.


Uwaga: Z rozmysłem nie podawałam ilości śmietany czy octu, każdy ma swój smak. Doprawcie tak jak lubicie. Ja lubię czuć kwaskowatość dodanego octu.
Śmietany nie daję zbyt dużo, na ogół 1 łyżkę.


Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Pyszna letnia surówka. Uwielbiam mizerię. To moja ulubiona letnia surówka. Taka ulubiona przez duże U :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałam octu. Muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie powinnam tego pisać, ale lubię ocet :P Z jego dodatkiem mizeria wydaje mi się idealnie smaczna. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Moim zdaniem mizeria to taki klasyk, który nigdy się nie znudzi:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.