wtorek, 11 sierpnia 2015

Patisony w słoikach

Patisony w zalewie słodko- kwaśnej. Można je wykorzystać, jako dodatek do obiadu lub podać jako dodatek do wędlin.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • patisony (tyle, ile akurat mamy)
  • liście laurowe (po jednym do każdego słoiczka)
  • ziele angielskie (3-4 ziarna do każdego słoiczka)
  • czosnek (1 ząbek do każdego słoiczka)
zalewa:
  • woda 6 szklanek
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 1 szklanka
  • sól 2.5 łyżki


Sposób wykonania:Składniki zalewy połączyć ze sobą w garnku, zagotować. Zalewę pozostawić do wystudzenia.
Patisony obrać, jeżeli mają twardą skórkę, pokroić na części (młodziutkich, małych patisonów nie musimy obierać, ani kroić, niestety moje były już nieco większe
i musiałam je kroić, aby weszły do słoików). Patisony wkładamy do, przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, dodajemy czosnek,
ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowane, zalewamy zimną zalewą (ma ona sięgać 3 cm poniżej brzegów każdego słoika).
Do jednego słoika wchodzi około 1/2 litra zalewy.
Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcamy.

Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na stolnicę lub inną drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przenosimy do spiżarni.


Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.