Składniki, których będziemy potrzebować:
- patisony (tyle, ile akurat mamy)
- liście laurowe (po jednym do każdego słoiczka)
- ziele angielskie (3-4 ziarna do każdego słoiczka)
- czosnek (1 ząbek do każdego słoiczka)
zalewa:
- woda 6 szklanek
- cukier 1 szklanka
- ocet 1 szklanka
- sól 2.5 łyżki
Sposób wykonania:Składniki zalewy połączyć ze sobą w garnku, zagotować. Zalewę pozostawić do wystudzenia.
Patisony obrać, jeżeli mają twardą skórkę, pokroić na części (młodziutkich, małych patisonów nie musimy obierać, ani kroić, niestety moje były już nieco większe
i musiałam je kroić, aby weszły do słoików). Patisony wkładamy do, przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, dodajemy czosnek,
ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowane, zalewamy zimną zalewą (ma ona sięgać 3 cm poniżej brzegów każdego słoika).
Do jednego słoika wchodzi około 1/2 litra zalewy.
Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na stolnicę lub inną drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przenosimy do spiżarni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.