poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ogórki curry

Z dodatkiem cebuli, czerwonej mielonej papryki. W zimie jak znalazł do obiadu i nie tylko.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ogórki 3 kg
  • cebula 3 sztuki
  • czerwona mielona papryka około 1/2 łyżeczki (płaskiej) do każdego słoiczka
 

 
zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony
  • curry 3 łyżeczki


Sposób wykonania:
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować, odstawić do wystudzenia.


Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików wkładać garść pokrojonej cebuli, następnie ciasno układać ogórki. Całość posypać mieloną papryką, zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.


Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.


Smacznego.






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.