Składniki, których będziemy potrzebować:
- ogórki 3 kg
- musztarda (krem z gorczycy) 5 łyżek
- ziele angielskie 2 ziarenka do każdego słoika
- liść laurowy 1 sztuka do każdego słoika
- czosnek 1 ząbek do każdego słoika
- koper 1 mała gałązka do każdego słoika
- 1.5 litra wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2.5 łyżki soli
Sposób wykonania:
Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Tak przygotowane ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę kopru i obrany ząbek czosnku.
Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól. Wszystko razem zagotować, następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnej zalewy dodać musztardę.
Całość wymieszać przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby zalewa miała jednolitą konsystencję.
Moje ogórki i cukinia już w słoikach |
Zdjęcie wspólne: ogórki i sałatka z cukinii |
Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami
ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas wyjąć słoiki, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.
Smacznego.
Przed pasteryzacją |
Gotowe! Pozostaje tylko wystudzić i do spiżarni :) |
Nigdy takich nie jadłam. Przepis bardzo ciekawy. Chętnie bym spróbowała takiej nowinki.
OdpowiedzUsuńTen przepis mogę Ci poleci z czystym sumieniem. Warto wypróbować, bo ogóreczki są pyszne. Na początek możesz sobie zrobić nawet dwa słoiczki i zobaczysz czy Ci podpasują. Pozdrawiam :)
UsuńSą pyszne, moja mama robi takie od kilku lat :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja je robię już chyba z 10 lat i jeszcze mi się nie znudziły. :)
Usuń