środa, 5 sierpnia 2015

Ogórki pasteryzowane z chili (2)

Przepisów na ogórki ciąg dalszy, ale chcę żebyście mieli w czym wybierać :)
Dzisiaj proponuję ogórki w odsłonie hot, ale bez świeżego chili! Moim zdaniem są minimalnie łagodniejsze od tych z kawałkiem papryczki, jeśli można tu w ogóle mówić o łagodnym smaku. Wybierzcie ten przepis, który Wam bardziej odpowiada.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ogórki 3 kg
  • czosnek (1 ząbek do każdego słoiczka)
  • papryczka chili w proszku
zalewa:
  • 1.5 litra wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu (8%)
  • 2.5 łyżki soli
  • olej 2 łyżki

Sposób wykonania:
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wymieszać z chili w proszku (ilość chili zależy od tego, jak ostre ogórki chcemy jeść, u mnie były to dwie płaskie łyżeczki).
Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki można je podzielić na połowę.
Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików ciasno układać ogórki. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku.

Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Przy użyciu suchej ściereczki wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.
Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością ciepłej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 10- 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.