poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Lekkie placuszki z owocami, posypane cukrem pudrem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • truskawki 300 g
ciasto:
  • mleko 1/2 szklanki
  • jogurt 600 g (naturalny 200 g + truskawkowy pitny 400 g)
  • drożdże 30 g
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • mąka 10 łyżek
  • jajka 2 sztuki
dodatkowo:
  • cukier puder
  • olej do smażenia


Sposób wykonania:Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Jogurt wymieszać z pozostałą częścią składników na ciasto, przy pomocy trzepaczki rózgowej. Masę połączyć z drożdżami. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać truskawki z szypułek, pokroić na ćwiartki. Dodać do ciasta, wymieszać.

Placuszki smażyć na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

Uwaga: Fartuszek kuchenny przy pieczeniu konieczny, gdyż w czasie smażenia tłuszcz baaardzo pryska, powodem tego nasze ukochane truskaweczki.

Smacznego.
 

4 komentarze:

  1. Doskonały pomysł na leniwe, wakacyjne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placki i cudownie apetyczne zdjęcie :)
    I z truskawkami. Obowiązkowo zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.