Składniki, których będziemy potrzebować:
- truskawki 300 g
ciasto:
- mleko 1/2 szklanki
- jogurt 600 g (naturalny 200 g + truskawkowy pitny 400 g)
- drożdże 30 g
- cukier 3 łyżki
- śmietana 18% 1 łyżka
- mąka 10 łyżek
- jajka 2 sztuki
dodatkowo:
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób wykonania:Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Jogurt wymieszać z pozostałą częścią składników na ciasto, przy pomocy trzepaczki rózgowej. Masę połączyć z drożdżami. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać truskawki z szypułek, pokroić na ćwiartki. Dodać do ciasta, wymieszać.
Placuszki smażyć na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Uwaga: Fartuszek kuchenny przy pieczeniu konieczny, gdyż w czasie smażenia tłuszcz baaardzo pryska, powodem tego nasze ukochane truskaweczki.
Smacznego.
Doskonały pomysł na leniwe, wakacyjne śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńalbo podwieczorek ;)
UsuńPyszne placki i cudownie apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńI z truskawkami. Obowiązkowo zrobię.
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu :)
Usuń