Składniki, których będziemy potrzebować:
- schab bez kości 1.5 kg
- pomidory 6 sztuk
- mozzarella około 300 g
- sól
- pieprz czarny mielony
- smalec 3 łyżki
Sposób wykonania:
Pomidory umyć, pokroić w plasterki, posolić, posypać pieprzem. Pamiętać o wycięciu z nich zdrewniałych części. Mozzarellę pokroić w plastry.
Schab pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu.
Dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać mięso, wyłożyć częścią pokrojonych pomidorów. Na nich należy układać (naprzemiennie) schab,
plasterek pomidora, plaster mozzarelli.
Całość zalać pozostałym tłuszczem ze smażenia, przykryć i zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 1/2 godziny.
Bardzo lubię takie mięsko!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na schabik :)
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczką mięs zapiekanych z różnościami. Ten przepis brzmi pysznie.