czwartek, 6 sierpnia 2015

Schab zapiekany z pomidorami i serem

Tradycyjny schabowy jest pyszny, ale nie możemy go przecież jeść w nieskończoność. Tym razem postanowiłam podać schab w formie zapiekanki
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • schab bez kości 1.5 kg
  • pomidory 6 sztuk
  • mozzarella około 300 g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 3 łyżki

Sposób wykonania:
Pomidory umyć, pokroić w plasterki, posolić, posypać pieprzem. Pamiętać o wycięciu z nich zdrewniałych części. Mozzarellę pokroić w plastry.
Schab pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu.
 
Dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać mięso, wyłożyć częścią pokrojonych pomidorów. Na nich należy układać (naprzemiennie) schab,
plasterek pomidora, plaster mozzarelli.
Całość zalać pozostałym tłuszczem ze smażenia, przykryć i zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 1/2 godziny.
 
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na schabik :)
    Jestem zwolenniczką mięs zapiekanych z różnościami. Ten przepis brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.