niedziela, 25 października 2015

Sałatka kapuściana z buraczkami

W słoiku wygląda jak sałatka z czerwonej kapusty. Wszystko za sprawą buraczków ćwikłowych, które nadają całości uroczy, bordowy kolor. Głównym składnikiem sałatki jest jednak biała kapusta. Jej smak podkreśla dodatek cebuli, papryki, marchwi i przypraw, no i oczywiście wspomnianych wcześniej buraków. Przepis wypatrzony na blogu Ani, podaję z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • kapusta biała 3 kg
  • buraki ćwikłowe 2 kg
  • cebula 2 kg
  • marchew 1 kg
  • papryka żółta kg
zalewa:
  • woda 4 litry
  • cukier 10 łyżek
  • sól 6 łyżek (płaskich)
  • liście laurowe 10 sztuk
  • ziele angielskie 10 sztuk
  • ocet 10% 2 szklanki
dodatkowo:
  • sól do zasolenia kapusty


Sposób wykonania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połówki lub ćwiartki i drobno szatkujemy. Następnie solimy ją dość obficie i odstawiamy na kilka godzin, aby puściła wodę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w paseczki.
Marchew i buraczki obieramy, po czym ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę po kilku godzinach odciskamy z wody, pozbywamy się w ten sposób dużej ilości goryczy,
którą ma kapusta. W dużym garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy, wrzucamy kapustę, cebulę i marchew.
Całość gotujemy 15 minut. Wówczas dodajemy buraki i paprykę. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut.
Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i układamy na deseczce do góry dnem.
Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystudzenia.


Smacznego.
 

 
Jesień pełna warzywGrzyby i warzywa jesienne. 2015

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście wygląda jak buraczki ;) Musi fajnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna kapustka :)
    Takiej sałatki domowej roboty nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko warto zrobić. My jesteśmy nią zachwyceni. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.