Składniki, których będziemy potrzebować:
- kapusta biała 3 kg
- buraki ćwikłowe 2 kg
- cebula 2 kg
- marchew 1 kg
- papryka żółta kg
zalewa:
- woda 4 litry
- cukier 10 łyżek
- sól 6 łyżek (płaskich)
- liście laurowe 10 sztuk
- ziele angielskie 10 sztuk
- ocet 10% 2 szklanki
dodatkowo:
- sól do zasolenia kapusty
Sposób wykonania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połówki lub ćwiartki i drobno szatkujemy. Następnie solimy ją dość obficie i odstawiamy na kilka godzin, aby puściła wodę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w paseczki.
Marchew i buraczki obieramy, po czym ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę po kilku godzinach odciskamy z wody, pozbywamy się w ten sposób dużej ilości goryczy,
którą ma kapusta. W dużym garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy, wrzucamy kapustę, cebulę i marchew.
Całość gotujemy 15 minut. Wówczas dodajemy buraki i paprykę. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut.
Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i układamy na deseczce do góry dnem.
Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.
Rzeczywiście wygląda jak buraczki ;) Musi fajnie smakować!
OdpowiedzUsuńFajna kapustka :)
OdpowiedzUsuńTakiej sałatki domowej roboty nigdy nie jadłam.
Agnieszko warto zrobić. My jesteśmy nią zachwyceni. :)
Usuń