niedziela, 18 października 2015

Kurczak w sosie z zielonego groszku

Danie mało skomplikowane, smaczne i sycące.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • curry
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • śmietanka 30% 1 łyżka
Sposób wykonania:
Ćwiartki z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem pieprzu i curry. Mięso wyjąć z garnka. Dwie szklanki wywaru drobiowego wykorzystać do sosu, resztę można zamrozić, zawsze może się przydać jako baza do innego sosu lub zupy.
 Sos z zielonego groszku: Do wywaru drobiowego wrzucić osączony zielony groszek, gotować kilka minut. Następnie przestudzić, zmiksować, wlać śmietankę,
ponownie podgrzać, ale już nie gotować. Paprykę obrać, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, wrzucić do sosu. Całość zamieszać, doprawić do smaku jeżeli to konieczne.
Kurczaka przed podaniem włożyć do sosu, podgrzać.

Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.