piątek, 6 listopada 2015

Ziemniaki... szybki obiad z mikrofali

Danie w sam raz dla wszystkich zabieganych. Błyskawiczne, ciepłe i smaczne jedzonko, w którym główną rolę gra zwyczajny, polski ziemniaczek. 


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki 4 sztuki
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • cebula 1/2 sztuki
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki


Sposób wykonania:
Wybieramy ziemniaki, jeśli to możliwe, jednakowej wielkości, myjemy szczoteczką, osuszmy. Następnie nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Tuńczyka osączamy
z zalewy, przekładamy do miseczki. Dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w drobną kosteczkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przygotowane wcześniej ziemniaki wkładamy do kuchenki mikrofalowej, pieczemy 10 minut. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i ucieramy z
masłem. Upieczone ziemniaki przekrawamy na połowę lub nacinamy delikatnie. Na każdą porcję nakładamy odrobinę masła z czosnkiem i sałatkę z tuńczyka.
 
Smacznego.


Grzyby i warzywa jesienne. 2015

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł. Nie uwierzysz, ale ja mikrofalę używam tylko do odgrzewania i odmrażania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że ja też rzadko jej używam. Teraz z braku czasu jakoś bardziej się polubiłyśmy ;)

      Usuń
  2. no proszę,jaki fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że błyskawicznie udało nam się zjeść coś ciepłego ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł, jak dla mnie jedynie bez tunczyka, ale i tak pomysł wart wypróbowania. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z surówką z białej rzepy. Smakuje super :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.