- ziemniaki 4 sztuki
- tuńczyk w oleju 1 puszka
- cebula 1/2 sztuki
- papryka zielona 1/2 sztuki
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- masło 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
Sposób wykonania:
Wybieramy ziemniaki, jeśli to możliwe, jednakowej wielkości, myjemy szczoteczką, osuszmy. Następnie nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Tuńczyka osączamy
z zalewy, przekładamy do miseczki. Dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w drobną kosteczkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przygotowane wcześniej ziemniaki wkładamy do kuchenki mikrofalowej, pieczemy 10 minut. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i ucieramy z
masłem. Upieczone ziemniaki przekrawamy na połowę lub nacinamy delikatnie. Na każdą porcję nakładamy odrobinę masła z czosnkiem i sałatkę z tuńczyka.
Smacznego.
Bardzo fajny pomysł. Nie uwierzysz, ale ja mikrofalę używam tylko do odgrzewania i odmrażania :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że ja też rzadko jej używam. Teraz z braku czasu jakoś bardziej się polubiłyśmy ;)
Usuńno proszę,jaki fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że błyskawicznie udało nam się zjeść coś ciepłego ;)
UsuńBardzo fajny pomysł, jak dla mnie jedynie bez tunczyka, ale i tak pomysł wart wypróbowania. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam z surówką z białej rzepy. Smakuje super :)
Usuń