Składniki, których będziemy potrzebować:
- mięso mielone (łopatka wieprzowa) 1 kg
- cebula 1 sztuka
- czerstwa bułka (kajzerka) 1 sztuka
- woda lub mleko do namoczenia bułki
- jajka 2 sztuki
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- bułka tarta 1/4 szklanki
- smalec do wysmarowania formy 1 łyżka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób wykonania:
Paprykę pokroić w paski, podsmażyć na oliwie z oliwek. Wystudzić.
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Może być też mleko zmieszane z wodą, czasami tak robię, jak mam mało mleka pod ręką. Mięso wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Do masy dodać jajka, odciśniętą bułkę, sól, pieprz. Wszystkie składniki wyrobić tak, aby masa była jednolita.
Na drewnianej desce, wysypanej bułka tartą, uformować z masy mięsnej prostokąt o grubości 2 cm. Na masie ułożyć paski smażonej papryki.
Mięso zwinąć w rulon tak, aby boki zachodziły na siebie, przełożyć do wąskiej blaszki wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 40- 50 minut.
Smacznego.
Taka pieczeń z takim nadzieniem to aż się prosi o zjedzenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna pieczeń :)
OdpowiedzUsuń