niedziela, 27 grudnia 2015

Chleb czosnkowy

Z braku czasu dawno nie piekłam domowego chleba, ale... czas świąteczny do czegoś zobowiązuje. Chwila zastanowienia i już wiedziałam, że chleby będą dwa: czosnkowy
i śliwkowy. Poniżej przepis na ten pierwszy, pyszny domowy chlebek pszenno- gryczany, pachnący czosnkiem, zakwasem i zrumienionym słonecznikiem. Polecam.
 
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • mąka pszenna 400 g
  • mąka gryczana 150 g
  • zakwas 1 szklanka 
  • jogurt naturalny 250 g
  • czosnek 6 ząbków
  • sól 1 łyżka (płaska)
zaczyn:
  • drożdże 25 g
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda przegotowana letnia 3- 4 łyżki
dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 30 g
  • żółtko 1 sztuka
  • zimna woda 1 łyżka
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy

 
Sposób wykonania:
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
 
Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy zakwas, jogurt naturalny, dodajemy sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty.
Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek.
Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody i posypujemy ziarnami słonecznika.  

Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około godziny. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy.

Smacznego.

 

8 komentarzy:

  1. Piękny :) Domowe pieczywo ma w sobie coś odświętnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudowny chlebek. Ten czosnkowy to by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda przepięknie i musi niesamowicie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zapach ma niesamowity, jeśli ktoś oczywiście lubi czosnek ;)

      Usuń
  4. Jaką konsystencję będzie miało ciasto po wyrobieniu? Można ej wyrabiać ręcznie czy lepiej za pomocą robota kuchennego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adrianno, ciasto można śmiało zarobić ręcznie, ja zarabiam w maszynie z wygody, a może lenistwa ;)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.