poniedziałek, 28 grudnia 2015

Chleb gryczany ze śliwką

Drugi ze świątecznych chlebków domowych... pyszności świata. Ulubione pieczywo mojego szwagra :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna 300 g
  • mąka gryczana 100 g
  • zakwas 1 szklanka 
  • woda przegotowana zimna 1/3 szklanki
  • śliwki wędzone 100 g
  • sól 1 łyżeczka
zaczyn:
  • drożdże 25 g
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda przegotowana letnia 2 łyżki
dodatkowo:
  • żółtko 1 sztuka
  • zimna woda 1 łyżka
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy
  • mąka razowa do posypania chleba 1- 2 łyżki
Sposób wykonania:
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy zakwas, przegotowaną wodę, dodajemy sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty.
Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. Wtedy dodajemy pokrojone śliwki i jeszcze przez chwilę zarabiamy ciasto ze śliwkami, nie zbyt długo, aby śliwki całkiem nam się nie rozdrobniły.
 
 
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek.
Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody i posypujemy mąką razową.
Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie chleb wkładamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy około godziny. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.
Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.