czwartek, 21 stycznia 2016

Kapusta włoska duszona w herbacie

Całkiem udane połączenie smakowe. Herbata z kapustą? A jakże... Polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta włoska 1/2 sztuki  
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka 
  • ulubione piwo 6 łyżek 
  • herbata czarna 100 ml 
  • masło 2 łyżki 

przyprawy:
  • ziarna jałowca 4 sztuki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • suszony tymianek 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • suszona nać pietruszki 




Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki.
Warzywa podsmażyć na maśle (około 5 minut). Dodać wszystkie zioła, podlać wodą i dusić około 10 minut. Dolać herbatę i piwo.
Dusić jeszcze chwilę, żeby kapusta delikatnie przeszła smakiem piwka :-)
Danie przyprawić do smaku pieprzem i solą.


Smacznego.


 

2 komentarze:

  1. Zaczarowana ta kapusta, bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyrazista w smaku, ale wbrew pozorom nie czuć w niej nadmiernie herbaty. Spróbować warto ;)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.