- kapusta włoska 1/2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- ulubione piwo 6 łyżek
- herbata czarna 100 ml
- masło 2 łyżki
przyprawy:
- ziarna jałowca 4 sztuki
- liść laurowy 2 sztuki
- suszony tymianek 1/4 łyżeczki
- pieprz czarny mielony
- sól
- suszona nać pietruszki
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki.
Warzywa podsmażyć na maśle (około 5 minut). Dodać wszystkie zioła, podlać wodą i dusić około 10 minut. Dolać herbatę i piwo.
Dusić jeszcze chwilę, żeby kapusta delikatnie przeszła smakiem piwka :-)
Danie przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego.
Zaczarowana ta kapusta, bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJest wyrazista w smaku, ale wbrew pozorom nie czuć w niej nadmiernie herbaty. Spróbować warto ;)
Usuń