Składniki, których będziemy potrzebować:
- makaron tagliatelle ze szpinakiem 1 opakowanie (250g)
- zielone pesto 3- 4 łyżki
- jabłuszka kaparowe 10 sztuk
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- czosnek 3 ząbki
- śmietana 18% 3 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- pomidory 2 sztuki
Sposób wykonania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Do lekko zrumienionego czosnku dodać pesto i pokrojone w grubsze plasterki jabłuszka kaparowe. Następnie do sosu dodać śmietanę i całość doprowadzić do wrzenia. Gotowy sos połączyć z makaronem, wymieszać i doprawić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba.
Osobiście właściwie nie doprawiam tego dania, ponieważ pesto i jabłuszka kaparowe mają bardzo intensywny i fajny smak.
Po wyłożeniu na talerz polecam dodać do makaronu pomidora pokrojonego w ósemki lub ćwiartki, nada daniu smaku i koloru.
Smacznego.
Bardzo lubię pesto i często po nie sięgam :)
OdpowiedzUsuń