Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
- mąka 200 g
- masło 100 g
- jajko 1 sztuka
- szczypta soli
farsz:
- brokuły 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- pieprz zielony marynowany
sos:
- śmietana 18% 3 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
- żółtko (surowe) 1 sztuka
- suszona nać z pietruszki
Sposób wykonania:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko i szczyptę soli. W pierwszej fazie składniki ciasta siekamy nożem, po czym zagniatamy ciasto dłońmi. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto jest miękkie, więc nie trzeba go wałkować, wystarczy jak rozprowadzamy je w formie palcami, nie zapominając o utworzeniu dwucentymetrowego rantu.
Następnie ciasto wkładamy na 20 minut, do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Brokuły gotujemy a potem kroimy na kawałki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Na podpieczone ciasto wykładamy brokuły, paprykę, cebulę i pieprz marynowany. Z ilością pieprzu ostrożnie, jest bardzo ostry, dodajcie go według własnego uznania.
Sos: Mieszamy śmietanę, musztardę i żółtko aż powstanie sos o jednolitej konsystencji. Dodajemy suszoną natkę pietruszki i przyprawiamy solą oraz pieprzem mielonym.
Sosem zalewamy warzywa. Tartę wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut, może być tam trochę dłużej, ważne żeby sos stężał, a ciasto się nie przypaliło.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.