niedziela, 17 stycznia 2016

Tarta z brokułami

Dobre, proste danie na ciepło.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
  • mąka 200 g
  • masło 100 g
  • jajko 1 sztuka
  • szczypta soli 
farsz:
  • brokuły 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz zielony marynowany 
sos:
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • żółtko (surowe) 1 sztuka
  • suszona nać z pietruszki

Sposób wykonania:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko i szczyptę soli. W pierwszej fazie składniki ciasta siekamy nożem, po czym zagniatamy ciasto dłońmi. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto jest miękkie, więc nie trzeba go wałkować, wystarczy jak rozprowadzamy je w formie palcami, nie zapominając o utworzeniu dwucentymetrowego rantu.
Następnie ciasto wkładamy na 20 minut, do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

Brokuły gotujemy a potem kroimy na kawałki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Na podpieczone ciasto wykładamy brokuły, paprykę, cebulę i pieprz marynowany. Z ilością pieprzu ostrożnie, jest bardzo ostry, dodajcie go według własnego uznania.

Sos: Mieszamy śmietanę, musztardę i żółtko aż powstanie sos o jednolitej konsystencji. Dodajemy suszoną natkę pietruszki i przyprawiamy solą oraz pieprzem mielonym.
Sosem zalewamy warzywa. Tartę wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut, może być tam trochę dłużej, ważne żeby sos stężał, a ciasto się nie przypaliło.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.