Składniki, których będziemy potrzebować:
- burak ćwikłowy 1 sztuka (duży)
- gruszka 1 sztuka
- bulion warzywny 2 szklanki
- cebula 1 sztuka
- chrzan w słoiczku
- bryndza 1 opakowanie (około 100 g)
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej
Sposób wykonania:
Buraki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gruszkę i cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy po kilku minutach do garnka. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy do czasu, aż buraki będą miękkie. Ugotowaną zupę studzimy, miksujemy na jednolity, gładki krem.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy 1/2- 1 szklanki wody i jeszcze raz zagotowujemy całość.
Gotowy krem przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Chrzan i bryndzę dodajemy po wyłożeniu kremu na talerze.
Smacznego.
Cudowne połączenie - dla mnie dealne! :D
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu. O tej porze roku takie zupy smakują wyjątkowo :)
Usuńidealne ;)
OdpowiedzUsuń