poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kremowa zupa buraczana z kozim serem

W zimie porcja witamin zawsze się przyda. Proponuje Wam zupe krem z buraków ćwikłowych... dla smakoszy :-)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • burak ćwikłowy 1 sztuka (duży) 
  • gruszka 1 sztuka 
  • bulion warzywny 2 szklanki 
  • cebula 1 sztuka 
  • chrzan  w słoiczku
  • bryndza 1 opakowanie (około 100 g) 
  • sok z jednej cytryny 
  • sól
  • pieprz czarny mielony 
  • olej

Sposób wykonania:
Buraki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gruszkę i cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy po kilku minutach do garnka. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy do czasu, aż buraki będą miękkie. Ugotowaną zupę studzimy, miksujemy na jednolity, gładki krem.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy 1/2- 1 szklanki wody i jeszcze raz zagotowujemy całość.
Gotowy krem przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Chrzan i bryndzę dodajemy po wyłożeniu kremu na talerze.


Smacznego.

3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.