- cukinia (średniej wielkości) 2 sztuki
- bakłażan 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 4- 5 ząbków
sos:
- pomidorowa passata czyli przecier pomidorowy 300 ml
- bazylia suszona
- zioła prowansalskie
- mielona czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Sposób wykonania:
Cukinię i bakłażana obieramy ze skórki, choć ja bakłażana obieram obieraczką opuszczając co drugi pasek. Bakłażan jest wówczas w prążki i fajnie wygląda.
Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek w kostkę. Cukinię i bakłażana układamy na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym, w którym na spodzie jest już oliwa z oliwek. Warstwy warzyw posypujemy solą i pieprzem. Przed ostatnią warstwą cukinii dajemy cebulę i czosnek. Gdy wszystkie warzywa są już ułożone, całość posypujemy bazylią, czerwoną papryką i lekko skrapiamy oliwą.
Sos robimy bardzo prosto, czyli wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sosem polewamy warzywa. Naczynie z zapiekanką władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.
Gotową zapiekankę można podawać do mięs z grilla lub zjeść samą jako lekkie dietetyczne danie.
Gotową zapiekankę można podawać do mięs z grilla lub zjeść samą jako lekkie dietetyczne danie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.