środa, 20 stycznia 2016

Zapiekanka z cukinii i bakłażana

Warzywna zapiekanka - świetny dodatek do mięsa z grilla. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia (średniej wielkości) 2 sztuki 
  • bakłażan 2 sztuki 
  • cebula 1 sztuka 
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 4- 5 ząbków 
sos:
  • pomidorowa passata czyli przecier pomidorowy 300 ml
  • bazylia suszona
  • zioła prowansalskie
  • mielona czerwona papryka 
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony


Sposób wykonania:
Cukinię i bakłażana obieramy ze skórki, choć ja bakłażana obieram obieraczką opuszczając co drugi pasek. Bakłażan jest wówczas w prążki i fajnie wygląda.
Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek w kostkę. Cukinię i bakłażana układamy na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym, w którym na spodzie jest już oliwa z oliwek. Warstwy warzyw posypujemy solą i pieprzem. Przed ostatnią warstwą cukinii dajemy cebulę i czosnek. Gdy wszystkie warzywa są już ułożone, całość posypujemy bazylią, czerwoną papryką i lekko skrapiamy oliwą.


























Sos robimy bardzo prosto, czyli wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sosem polewamy warzywa. Naczynie z zapiekanką władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.
Gotową zapiekankę można podawać do mięs z grilla lub zjeść samą jako lekkie dietetyczne danie.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.