poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Sałatka ziemniaczana z węgorzem

W tym roku wypoczywaliśmy na Mazurach. Trochę zwiedzaliśmy, próbowaliśmy lokalnych potraw i wpatrywaliśmy się w jezioro. Do domu przywieźliśmy wędzone i marynowane rybki, po których dzisiaj zostało już tylko wspomnienie ;)
Mając kawałek wędzonego węgorza postanowiłam zrobić sałatkę z jego dodatkiem. Wyszła bardzo smaczna
więc Wam gorąco polecam ten przepis.


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • młode ziemniaki 8 sztuk
  • papryka czerwona 4 sztuki
  • ogórek konserwowy 4 sztuki
  • majonez 3 łyżki
  • węgorz wędzony 100 g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • świeża mięta
Sposób wykonania:
Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy. Zimne ziemniaki, połowę papryki i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy. Węgorza obieramy ze skórki, następnie pozbywamy się ości. Nie jest ich dużo, ale jednak trzeba uważnie usunąć te, które są chcąc później spokojnie zjeść sałatkę. Mięso dzielimy na drobne kawałki. Pozostałą paprykę kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę napełniamy
sałatką ziemniaczaną, na wierzch układamy kawałki węgorza. Dekorujemy listkami świeżej mięty.




Smacznego.

Ryby wędzone z Mazur i jemioła ;)






2 komentarze:

  1. Nie jadłam węgorza, chyba. Ale pysznie wygląda 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Węgorz jest smaczną, choć dość tłustą rybą. Jednak do ziemniaków pasuje idealnie.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.