sobota, 16 stycznia 2016

Sos pieczarkowy

Nasz ulubiony, idealnie pasujący do gołąbków z ryżem i mięsem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pieczarki 1 kg 
  • cebula 1 sztuka 
  • masło 2 łyżki 
  • sól
  • pieprz czarny
  • śmietana 18% 3 łyżki 
  • mąka pszenna 1 łyżka

Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, pokroić na pasterki, cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane podsmażyć na maśle. Następnie pieczarki podlać niewielką ilością wody,
doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 minut. Ze śmietany i mąki sporządzić zawiesinę, którą należy wlać do sosu pod koniec duszenia.
Całość zagotować. Sosem polać gołąbki lub placki ziemniaczane.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.