Składniki, których będziemy potrzebować:
- kapusta biała 1 główka (duża)
farsz:
- mięso wieprzowe bez kości, u mnie karczek 1 kg
- ryż biały 700 g
- cebula 2 sztuki
- sól
- pieprz czarny
- maggi
- smalec 1/2 kostki
Sposób wykonania:
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb kapuściany. Następnie naszą kapustkę obgotować w lekko osolonej wodzie (czas gotowania ok. 45 minut), wystudzić, podzielić na liście.
Mięso ugotować w osolonej wodzie (czas gotowania ok. 90 minut), wystudzić, zmielić w maszynce. Ryż ugotować na sypko (proporcja ryżu do wody 1:2), wystudzić.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu. Dodać do niej ryż i mięso. Farsz wymieszać, doprawić do smaku solą i pierzem.
Ściąć grube nerwy z liści kapusty lub lekko rozbić tłuczkiem (ja preferuję drugą opcję). Na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi listka i całość zwijać w wałek. Dno rondla (u mnie gęsiarka) posmarować tłuszczem (łyżka smalcu),
wyłożyć małymi liśćmi kapusty i na nich układać gotowe gołąbki ściśle obok siebie, zwiniętą stroną w dół.
Zalać niewielką ilością przegotowanej wody zmieszanej z łyżeczką maggi. Gołąbki dusić pod przykryciem przez około godzinę. W razie potrzeby podlewać jeszcze gotowaną wodą.
Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym.
Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 25 gołąbków.
Smacznego.
Uwielbiam gołąbki. Jeszcze nigdy nie jadłam z sosem pieczarkowym. Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńU nas za to zawsze z pieczarkowym, ponieważ nie przepadamy za pomidorowym. Sos pieczarkowy idealnie pasuje do gołąbków, zachęcam do wypróbowania :)
Usuń