sobota, 16 stycznia 2016

Gołąbki klasyczne...

czyli z mięsem i ryżem. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta biała 1 główka (duża) 
farsz: 
  • mięso wieprzowe bez kości, u mnie karczek 1 kg 
  • ryż biały 700 g 
  • cebula 2 sztuki 
  • sól
  • pieprz czarny
  • maggi 
  • smalec 1/2 kostki  
Sposób wykonania:
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb kapuściany. Następnie naszą kapustkę obgotować w lekko osolonej wodzie (czas gotowania ok. 45 minut), wystudzić, podzielić na liście.
Mięso ugotować w osolonej wodzie (czas gotowania ok. 90 minut), wystudzić, zmielić w maszynce. Ryż ugotować na sypko (proporcja ryżu do wody 1:2), wystudzić.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu. Dodać do niej ryż i mięso. Farsz wymieszać, doprawić do smaku solą i pierzem.
Ściąć grube nerwy z liści kapusty lub lekko rozbić tłuczkiem (ja preferuję drugą opcję). Na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi listka i całość zwijać w wałek. Dno rondla (u mnie gęsiarka) posmarować tłuszczem (łyżka smalcu),
wyłożyć małymi liśćmi kapusty i na nich układać gotowe gołąbki ściśle obok siebie, zwiniętą stroną w dół.
Zalać niewielką ilością przegotowanej wody zmieszanej z łyżeczką maggi. Gołąbki dusić pod przykryciem przez około godzinę. W razie potrzeby podlewać jeszcze gotowaną wodą.
Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym.

Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 25 gołąbków.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gołąbki. Jeszcze nigdy nie jadłam z sosem pieczarkowym. Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas za to zawsze z pieczarkowym, ponieważ nie przepadamy za pomidorowym. Sos pieczarkowy idealnie pasuje do gołąbków, zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.