Składniki, których będziemy potrzebować:
- kasza bulgur 100 g
- kapusta pak choi 3 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka
- masło 1 łyżka
- papryka żółta 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- sól
- kolorowy pieprz świeżo mielony
- sos sojowy 3 łyżki
- ocet balsamiczny 1 łyżka
Sposób wykonania:
Kaszę bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to, zgodnie z przepisem na opakowaniu, 15 minut. Ugotowaną kaszę wyjąć z wody, wystudzić.
Kolorowe papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Kapustę pak choi umyć, osuszyć, pokroić
na grube kawałki, ponieważ podczas smażenia bardzo zmniejsza swoją objętość. Posiekaną kapustę podsmażać na maśle przez około 10 minut.
Zimną kaszę bulgur połączyć z surowymi warzywami i przestudzoną kapustą. Sałatkę doprawić solą, pieprzem świeżo utartym w moździerzu, dodać ocet balsamiczny i sos
sojowy. Całość wymieszać, podawać jako samodzielne danie lub z ulubionym smażonym mięsem.
Smacznego.
Piękna wiosna a nawet lato na talerzu. Dziś w ten śnieżny,zimowy poranek wygląda wręcz zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie jakoś urozmaicać zimowy krajobraz. :)
Usuń