sobota, 16 stycznia 2016

Pak choi z kaszą bulgur

Sycące połączenie kaszy bulgur i warzyw.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kasza bulgur 100 g
  • kapusta pak choi 3 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • sól
  • kolorowy pieprz świeżo mielony
  • sos sojowy 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka

Sposób wykonania:
Kaszę bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to, zgodnie z przepisem na opakowaniu, 15 minut. Ugotowaną kaszę wyjąć z wody, wystudzić.
Kolorowe papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Kapustę pak choi umyć, osuszyć, pokroić
na grube kawałki, ponieważ podczas smażenia bardzo zmniejsza swoją objętość. Posiekaną kapustę podsmażać na maśle przez około 10 minut.
Zimną kaszę bulgur połączyć z surowymi warzywami i przestudzoną kapustą. Sałatkę doprawić solą, pieprzem świeżo utartym w moździerzu, dodać ocet balsamiczny i sos
sojowy. Całość wymieszać, podawać jako samodzielne danie lub z ulubionym smażonym mięsem.

Smacznego.


















2 komentarze:

  1. Piękna wiosna a nawet lato na talerzu. Dziś w ten śnieżny,zimowy poranek wygląda wręcz zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sobie jakoś urozmaicać zimowy krajobraz. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.