sobota, 27 lutego 2016

Fale Dunaju

Stary, sprawdzony przepis sprzed lat, czyli... pyszne ciasto z jabłkami.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 250 g
  • margaryna mleczna 200 g
  • mąka pszenna 300 g
  • mleko 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • jabłka 1 kg
  • kakao 2 łyżeczki
masa budyniowa:
  • mleko 1/2 litra
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło 200 g
  • wódka czysta 1- 2 łyżki
polewa czekoladowa:
  • kakao 4 łyżki
  • cukier 150 g
  • margaryna 100 g
  • woda 10 łyżek

Sposób wykonania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne.
Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po 2- 3 łyżki cukru. Masę miksujemy na wolnych obrotach.
Jeżeli masa jest już jednolita, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao.


Spód formy na ciasto smarujemy odrobiną margaryny, wykładamy papierem do pieczenia. Do brytfanny wlewamy jasne ciasto, na nie w niewielkich odstępach, za pomocą łyżki, wykładamy porcjami ciasto ciemne.
Na cieście kakaowym układamy ćwiartki jabłek. Formę wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 40- 45 minut.



Teraz czas na przygotowanie masy. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę z mąki. Przed połączeniem zawiesiny z mlekiem hartujemy ją kilkoma łyżkami gotującego mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość dynamicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy. Na koniec dodajemy odrobinę alkoholu. Całość starannie mieszamy. 


Na upieczone i wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Jak przygotować polewę? O tym tutaj.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. to bym zjadła. Takie domowe ciasto.Nie przepadam za słodyczami, w ogóle samodzielnie nie sięgam po nie na półki sklepowe. Nawet jak mnie ktoś częstuję,to odmawiam. A jeśli daje-to oddaje.Ale to wygląda,na taki domowy smak,jakby mi się coś przypomniało zapomnianego...nie wiem z dzieciństwa,zapomniany smak.. nie to czym się teraz zalewa rynek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu cieszę się, że moje ciasto kojarzy Ci się ze smakami dzieciństwa to chyba dla większości z nas wspaniały czas. Moje Fale Dunaju to właśnie wspomnienie z młodych lat i mimo, że teraz
      jest mnóstwo innych ciekawych przepisów to chętnie wracam do tego starego i sprawdzonego smaku.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.