- chlebek pitta 8 sztuk
- podwójna pierś z kurczaka
- cebula biała 2- 3 sztuki
- kapusta pekińska 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- grzyby leśne marynowane (podgrzybki) 200 g
- kiełki brokułów 1 opakowanie (50 g)
- kiełki rzodkiewki 1 opakowanie (50 g)
- ogórki kiszone 2 sztuki
- pomidorki koktajlowe 250 g
- ser biały wędzony 50 g
- ogórek świeży szklarniowy 1 sztuka
sos czosnkowy:
- majonez kielecki z czosnkiem 2 łyżki
- jogurt typu greckiego 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
sos pomidorowy:
- ketchup 2 łyżki
- jogurt typu greckiego 2 łyżki
- sól
dodatkowo:
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- przyprawa gyros 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską siekamy drobno, zasalamy, odstawiamy na dwie godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Gotową kapustę
mieszamy z dwoma rodzajami kiełków.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem. Pomidorki kroimy na połówki, oprószamy pieprzem. Świeży ogórek myjemy, zostawiamy w skórce, kroimy w plasterki.
Grzybki osączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę. Ser kruszymy na drobne kawałeczki.
Teraz przygotowujemy sosy. Sos czosnkowy to połączenie jogurtu, majonezu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pomidorowy jest jeszcze mniej pracochłonny, ponieważ
wystarczy wymieszać ketchup z jogurtem, doprawić do smaku solą i gotowe.
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie paseczki. Smażymy na oliwie z oliwek, przyprawiając solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i mieszanką gyros. Pod koniec dodajemy sparzoną cebulę.
Chlebek skrapiamy dość obficie wodą i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 1.5 minuty, w temperaturze 750 W. Upieczone pitty kroimy wzdłuż (nie do końca),
po czym napełniamy ciepłym mięsem i dodatkami. Proporcje składników każdej pitty według własnego uznania.
Smacznego.
Beatko ale zrobiłaś mi smaczka, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu :)
Usuń