piątek, 19 lutego 2016

Pitta z kurczakiem

Pitta, knysza, kebab... jak zwał tak zwał. W każdym razie pyszne jedzonko, tym smaczniejsze i zdrowsze, że przyrządzone w domu.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • chlebek pitta 8 sztuk
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cebula biała 2- 3 sztuki
  • kapusta pekińska 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • grzyby leśne marynowane (podgrzybki) 200 g
  • kiełki brokułów 1 opakowanie (50 g)
  • kiełki rzodkiewki 1 opakowanie (50 g)
  • ogórki kiszone 2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • ser biały wędzony 50 g
  • ogórek świeży szklarniowy 1 sztuka
sos czosnkowy:
  • majonez kielecki z czosnkiem 2 łyżki
  • jogurt typu greckiego 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
sos pomidorowy:
  • ketchup 2 łyżki
  • jogurt typu greckiego 2 łyżki
  • sól
dodatkowo:
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • przyprawa gyros 1 łyżeczka
 
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską siekamy drobno, zasalamy, odstawiamy na dwie godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Gotową kapustę
mieszamy z dwoma rodzajami kiełków.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem. Pomidorki kroimy na połówki, oprószamy pieprzem. Świeży ogórek myjemy, zostawiamy w skórce, kroimy w plasterki.
Grzybki osączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę. Ser kruszymy na drobne kawałeczki.

Teraz przygotowujemy sosy. Sos czosnkowy to połączenie jogurtu, majonezu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pomidorowy jest jeszcze mniej pracochłonny, ponieważ
wystarczy wymieszać ketchup z jogurtem, doprawić do smaku solą i gotowe.
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie paseczki. Smażymy na oliwie z oliwek, przyprawiając solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i mieszanką gyros. Pod koniec dodajemy sparzoną cebulę.


Chlebek skrapiamy dość obficie wodą i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 1.5 minuty, w temperaturze 750 W. Upieczone pitty kroimy wzdłuż (nie do końca),
po czym napełniamy ciepłym mięsem i dodatkami. Proporcje składników każdej pitty według własnego uznania.

 Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.