- krakersy solone 2 opakowania (duże)
masa kokosowa:
- wiórka kokosowe 100 g
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- cukier 1/2 szklanki
- mleko 1/2 litra
- mąka pszenna 3 łyżki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- masło 200 g
- wódka czysta 1- 2 łyżki
dodatkowo:
- wiórka kokosowe lub płatki migdałów 50 g
Sposób wykonania:
W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać zawiesinę z mąki.
Osobiście zanim wleję zawiesinę dolewam do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną.
Po wlaniu zawiesiny do mleka całość należy dynamicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń.
Do gorącego budyniu wsypać 50 g wiórek kokosowych i zamieszać. Budyń
odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ubijać. Na koniec dodać resztę wiórek kokosowych i alkohol.
Całość starannie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, na niej ułożyć warstwę krakersów (u mnie 22 sztuki), ciastka przykryć 1/3 masy kokosowej. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów,
masę, znowu krakersy i masę. Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów, odstawić do lodówki na 2- 3 godziny.
Smacznego.
Beatko, mam ten sam albo podobny przepis... pychota ;)
OdpowiedzUsuń