wtorek, 16 lutego 2016

Rafaello

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia, które smakiem przywodzi na myśl popularne pralinki Rafaello. Dla wielbicieli kokosu i dla tych, którzy nie lubią stać przy nagrzanym piekarniku ciasto idealne.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • krakersy solone 2 opakowania (duże)
masa kokosowa:
  • wiórka kokosowe 100 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 1/2 szklanki
  • mleko 1/2 litra
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło 200 g
  • wódka czysta 1- 2 łyżki
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe lub płatki migdałów 50 g

Sposób wykonania:
W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać zawiesinę z mąki.
Osobiście zanim wleję zawiesinę dolewam do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną.
Po wlaniu zawiesiny do mleka całość należy dynamicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń.

Do gorącego budyniu wsypać 50 g wiórek kokosowych i zamieszać. Budyń
odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ubijać. Na koniec dodać resztę wiórek kokosowych i alkohol.
Całość starannie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, na niej ułożyć warstwę krakersów (u mnie 22 sztuki), ciastka przykryć 1/3 masy kokosowej. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów,
masę, znowu krakersy i masę. Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów, odstawić do lodówki na 2- 3 godziny.

Smacznego.



1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.