poniedziałek, 29 lutego 2016

Sałatka z czerwonej kapusty (wersja II)

Uprzedzam, na blogu nie ma wersji I, więc nie szukajcie. Oczywiście... jeszcze nie ma, bo będzie :) Dzisiaj wersja II, bardziej wyrazista w smaku od pierwszej...
musicie uwierzyć na słowo. Sałatka trochę kwaskowa, troszkę słodkawa. Polecam.


 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • czerwona kapusta 1/2 główki
  • ogórek kiszony 2- 3 sztuki
  • cebula biała 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
  • ocet 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
Kapustę drobno poszatkować, obgotować w małej ilości osolonej wody (czas gotowania 10 minut), odcedzić, odstawić do wystudzenia.

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Oliwę wymieszać z octem, połączyć z sałatką.

Smacznego.

1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.