- pomidory krojone bez skórki 1 puszka (400 g)
- por 1 sztuka (mały)
- czosnek 5 ząbków
- bulion warzywny 2 szklanki
- czerwona cebula 1 sztuka
- czerwona soczewica gotowana na parze (Bonduelle) 1 puszka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- olej z czosnkiem i bazylią 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- papryczka chili konserwowa 1 sztuka
- suszona bazylia
- suszone oregano
- mielona gałka muszkatołowa
- pieprz czarny mielony
- sól
- chili w proszku
- kurkuma
- śmietanka 30% 50 ml
Sposób wykonania:Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie, dodajemy soczewicę oraz posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, odstawiamy.
Pora kroimy w cienkie półplasterki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej aromatyzowany, wrzucamy rozdrobnionego pora i czosnek. Warzywa podsmażamy 5 minut, po czym dodajemy przyprawy (bazylia, oregano, chili w proszku, kurkuma, pieprz czarny). Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą.
Tak przygotowane pory smażymy jeszcze około 10 minut. Jeżeli próbują się przypalać, możemy dodać 3- 4 łyżki wody. Następnie do garnka wlewamy pomidory wraz z zalewą, bulion warzywny oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zupę gotujemy 10 minut, pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
Zupa jest naprawdę ostra w smaku, więc podajemy ją nie tylko z duszoną soczewicą, ale i odrobiną śmietanki, dla złagodzenia smaku.
Smacznego.
Ciekawa zupka. Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń