poniedziałek, 7 marca 2016

Zupa pomidorowa z soczewicą

Aromatyczna, bardzo wyrazista w smaku i zdrowa zupka :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pomidory krojone bez skórki 1 puszka (400 g) 
  • por 1 sztuka (mały) 
  • czosnek 5 ząbków 
  • bulion warzywny 2 szklanki 
  • czerwona cebula 1 sztuka 
  • czerwona soczewica gotowana na parze (Bonduelle)  1 puszka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • olej z czosnkiem i bazylią 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka 
  • papryczka chili konserwowa 1 sztuka
przyprawy:
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • chili w proszku
  • kurkuma 
dodatkowo:
  • śmietanka 30% 50 ml 

Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie, dodajemy soczewicę oraz posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, odstawiamy.
Pora kroimy w cienkie półplasterki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej aromatyzowany, wrzucamy rozdrobnionego pora i czosnek. Warzywa podsmażamy 5 minut, po czym dodajemy przyprawy (bazylia, oregano, chili w proszku, kurkuma, pieprz czarny). Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą. 
Tak przygotowane pory smażymy jeszcze około 10 minut. Jeżeli próbują się przypalać, możemy dodać 3- 4 łyżki wody. Następnie do garnka wlewamy pomidory wraz z zalewą, bulion warzywny oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zupę gotujemy 10 minut, pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeśli to konieczne. 
Zupa jest naprawdę ostra w smaku, więc podajemy ją nie tylko z duszoną soczewicą, ale i odrobiną śmietanki, dla złagodzenia smaku.

Smacznego.




1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.