niedziela, 5 czerwca 2016

Kuskus z groszkiem i jajkiem sadzonym

Szybkie i bardzo tanie danie obiadowe, które nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Gotowy groszek z kukurydzą, kuskus, który wystarczy zalać wrzątkiem. Do tego przygotowujemy jajka sadzone, ale to też nic wielkiego, nawet dla kuchennych amatorów. Należy tylko postarać się, aby żółtka nie rozpłynęły się na patelni. Jajka wbijamy delikatnie na rozgrzaną patelnię z masełkiem i smażymy do momentu ścięcia się białka, żółtko powinno być w środku płynne.

Składniki na 1 dużą porcję lub dwie małe.
Składniki, których będziemy potrzebować:
    • groszek z kukurydzą 1 puszka*
    • kuskus 1/2 szklanki
    • woda 1/2 szklanki
    • suszone pomidory w zalewie 5 sztuk
    • oliwa ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 łyżki
    • jajka 2 sztuki
    • pieprz czarny mielony
    • sól
    • masło 1 łyżeczka 
    *W sezonie letnim można użyć świeżego groszku (200g), gotujemy go wówczas al dente w lekko osolonej wodzie. W takim przypadku zamiast puszki groszku z kukurydzą kupujemy małą puszkę samej kukurydzy.
     
    

    Sposób wykonania:
    Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, następnie mieszamy. Groszek z kukurydzą osączamy z zalewy, suszone pomidory kroimy w paseczki. Przygotowane składniki łączymy ze sobą, doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz dodając oliwę.
    Czas przygotować jajka sadzone. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, które posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy do momentu ścięcia białka.
    Na talerzu układamy konkretną porcję kuskusu, którą wieńczymy koroną z jajek sadzonych.


    Smacznego.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.