wtorek, 28 czerwca 2016

Lazurowy schab z bobem

Dzisiaj nowy przepis z wykorzystaniem świeżego bobu. Wspaniałe i bardzo smaczne połączenie schabu, pełnego wartości odżywczych bobu i sera pleśniowego złocisty Lazur. Mięso w takim wydaniu z czystym sumieniem polecam na niedzielny obiad. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • schab bez kości 1 kg
  • świeży bób 100- 150 g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • smalec 2 łyżki
sos serowy:
  • śmietanka do zup i sosów (18%) 150 ml
  • woda zimna 150 ml
  • masło 1 łyżka (kopiata)
  • mąka pszenna 1 łyżka (kopiata)
  • ser pleśniowy złocisty Lazur 100 g (1 opakowanie)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (1/2 łyżeczki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu aż będzie al dente. Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki.
Schab myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Przy pomocy ostrego noża nacinamy schab, mniej więcej w połowie jego wysokości, tworząc kieszeń na całej długości mięsa, jednak nie przecinając do samego końca. W ten sposób powstanie nam tak zwana kieszeń.
Następnie mięso nacieramy solą, pieprzem, kurkumą i obsmażamy na łyżce rozgrzanego smalcu. Zrumieniony schab zdejmujemy z patelni, studzimy, po czym kieszeń w schabie wypełniamy bobem. Jeżeli cały bób nam się nie zmieści w kieszonce, możemy go wykorzystać do dekoracji lub dodać do sosu serowego.
Tak przygotowane mięso zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pozostały smalec i tłuszcz ze smażenia mięsa. Szczelnie zawinięte mięso pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 75 minut.

Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos serowy.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki.
Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę i śmietankę, nie przestając mieszać sosu. Pod koniec dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje a ser się rozpuści.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Upieczone mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.