- schab bez kości 1 kg
- świeży bób 100- 150 g
- sól
- pieprz czarny mielony
- kurkuma 1 łyżeczka
- smalec 2 łyżki
- śmietanka do zup i sosów (18%) 150 ml
- woda zimna 150 ml
- masło 1 łyżka (kopiata)
- mąka pszenna 1 łyżka (kopiata)
- ser pleśniowy złocisty Lazur 100 g (1 opakowanie)
- sól
- pieprz czarny mielony
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (1/2 łyżeczki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu aż będzie al dente. Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki.
Schab myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Przy pomocy ostrego noża nacinamy schab, mniej więcej w połowie jego wysokości, tworząc kieszeń na całej długości mięsa, jednak nie przecinając do samego końca. W ten sposób powstanie nam tak zwana kieszeń.
Następnie mięso nacieramy solą, pieprzem, kurkumą i obsmażamy na łyżce rozgrzanego smalcu. Zrumieniony schab zdejmujemy z patelni, studzimy, po czym kieszeń w schabie wypełniamy bobem. Jeżeli cały bób nam się nie zmieści w kieszonce, możemy go wykorzystać do dekoracji lub dodać do sosu serowego.
Tak przygotowane mięso zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pozostały smalec i tłuszcz ze smażenia mięsa. Szczelnie zawinięte mięso pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 75 minut.
Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos serowy.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki.
Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę i śmietankę, nie przestając mieszać sosu. Pod koniec dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje a ser się rozpuści.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.