czwartek, 30 czerwca 2016

Nalewka truskawkowa

Moja ulubiona nalewka o cudownym smaku i aromacie. Przepis zaczerpnięty od R'n'G Kitchen.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • truskawki 1 kg
  • wódka czysta 0.5 l
  • cukier 500 g
Sposób wykonania:
Truskawki myjemy, osuszamy na sicie, obieramy z szypułek. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Alkohol dodajemy mniej więcej po
24 godzinach, gdy owoce puszczą sok i większość cukru nam się rozpuści. Słoik zakręcamy. Zalane wódką truskawki odstawiamy na parapet na miesiąc, co kilka dni potrząsamy słoikiem.
Po miesiącu nalewkę przecedzamy przez gazę, rozlewamy do butelek, zakręcamy. Odstawiamy na kilka miesięcy.

Smacznego.


Zalane... Teraz trochę cierpliwości :)










1 komentarz:

  1. Mam pytanie czy cukier można zastąpić cukrem brązowym lub trzcinowe?

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.