piątek, 5 sierpnia 2016

Koktajl bananowo- kokosowy na maślance

Sycący napój dla dbających o linię. Z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie lub kolację.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • maślanka naturalna 750 ml
  • mleko kokosowe 200 ml
  • banan 2 sztuki
  • cukier brązowy 1/4 szklanki
dodatkowo:
  • płatki migdałów 25 g
 
Sposób wykonania:
Płatki migdałów wsypujemy na suchą patelnię, prażymy do momentu zrumienienia.*


* Pamiętajmy, że patelnia jeszcze po zdjęciu z palnika jest rozgrzana i nasze migdały ulegają dalszemu zrumienieniu. Jeżeli więc zdejmujemy bardzo zrumienione migdały
z palnika, należy je jak najszybciej przesypać do miseczki, w przeciwnym razie mogą się spalić, a my nawet tego nie zauważymy. :)


Mleko kokosowe łączymy z cukrem, ogrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu, aby cukier ładnie nam się rozpuścił. Odstawiamy do wystudzenia.
Banany obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Pokrojone owoce wrzucamy do blendera, dodajemy maślankę oraz zimne mleko kokosowe.
Całość blendujemy do momentu uzyskania napoju o jednolitej konsystencji.
Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, posypujemy prażonymi płatkami migdałów.


Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.