I tak oto powstała smaczna zupa, którą nawet ja zjadłam. W smaku wyraźnie wyczuwalny imbir i pomarańcza, jeśli to Was przekonuje zabierajcie się do pracy...
czas ugotować rozgrzewająca zupę ;)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- dynia hokkaido 1 sztuka (mała)
- oliwa z aromatem pomarańczy 1 łyżka
- cebula biała 1/2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- marchew 1 sztuka
- pomarańcza 1 sztuka
- ziele angielskie 3 sztuki
- liść laurowy 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
- imbir świeży utarty 1/2 łyżeczki
- śmietanka 30% 2 łyżki na porcję
- ziarna sezamu 1 łyżka na porcję
Zaczynamy od przygotowania produktów.
Dynię obieramy ze skórki, dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowaną dynię kroimy w gruba kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki, miąższ bez błonek kroimy na kawałki.
W moździeżu ucieramy ziele angielskie z liściem laurowym. Ziarna sezamu wsypujemy na suchą patelnię, podgrzewamy do zrumienienia.
Czas na gotowanie.
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Gdy cebula zaczyna się rumienić dodajemy kawałki dyni, marchewkę i roztarte ziele z liściem laurowym. Całość mieszamy
i podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pomarańczę, utarty imbir, odrobinę pieprzu i soli. Warzywa zalewamy 1/2 litra wody, doprowadzamy do wrzenia.
Zupę gotujemy 30 minut, następnie blendujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietanką i sezamem.
Smacznego.
Hej :)
OdpowiedzUsuńSmakowita zupka. Z sezamem jest pyszna. No i idealna na te chłodne dni. Musimy do siebie częściej zaglądać :)
Ostatnio mam mało czasu i na gotowanie i na odwiedziny ulubionych blogów... praca.
Usuń