środa, 9 listopada 2016

Krem z dyni i pomarańczy

Nie lubię zup... chyba. Czasami nachodzi mnie na nie ochota i wczoraj właśnie mnie naszła, a to z takiej racji, że dynia zalegała mi w lodówce.
I tak oto powstała smaczna zupa, którą nawet ja zjadłam. W smaku wyraźnie wyczuwalny imbir i pomarańcza, jeśli to Was przekonuje zabierajcie się do pracy...
czas ugotować rozgrzewająca zupę ;)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • dynia hokkaido 1 sztuka (mała)
  • oliwa z aromatem pomarańczy 1 łyżka
  • cebula biała 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • marchew 1 sztuka
  • pomarańcza 1 sztuka
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liść laurowy 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • imbir świeży utarty 1/2 łyżeczki
dodatkowo:
  • śmietanka 30% 2 łyżki na porcję
  • ziarna sezamu 1 łyżka na porcję
Sposób wykonania:
Zaczynamy od przygotowania produktów.

Dynię obieramy ze skórki, dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowaną dynię kroimy w gruba kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki, miąższ bez błonek kroimy na kawałki.
W moździeżu ucieramy ziele angielskie z liściem laurowym. Ziarna sezamu wsypujemy na suchą patelnię, podgrzewamy do zrumienienia.

Czas na gotowanie.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Gdy cebula zaczyna się rumienić dodajemy kawałki dyni, marchewkę i roztarte ziele z liściem laurowym. Całość mieszamy
i podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pomarańczę, utarty imbir, odrobinę pieprzu i soli. Warzywa zalewamy 1/2 litra wody, doprowadzamy do wrzenia.
Zupę gotujemy 30 minut, następnie blendujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietanką i sezamem.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Hej :)
    Smakowita zupka. Z sezamem jest pyszna. No i idealna na te chłodne dni. Musimy do siebie częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mam mało czasu i na gotowanie i na odwiedziny ulubionych blogów... praca.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.