- bataty 1.2 kg
- filet z kurczaka 350 g
- cebula 1 sztuka
- mix sałat 1 opakowanie (160g)
- ser kanapkowy typu feta 100 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki (do mięsa)
- sól (do mięsa)
- pieprz czarny mielony (do mięsa)
- czerwona papryka mielona 1/2 łyżeczki (do mięsa)
- oliwa z oliwek 4 łyżki (do batatów)
- zioła prowansalskie 1- 2 łyżki (do batatów)
- czosnek granulowany (do batatów)
sos (dressing):
- jogurt grecki 400 g
- marchew 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Bataty myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Tak przygotowane wrzucamy do miski, posypujemy ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i mieszamy z oliwą. Blachę, najlepiej tę z wyposażenia piekarnika, wykładamy folią aluminiową, układamy na niej bataty. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w grubą kostkę. Przygotowane mięso oprószmy pieprzem i słodką, mieloną papryką, delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, do zrumienienia (około 10 minut). Pod koniec smażenia dodajemy cebulę.
Sałatę wyjmujemy na sito, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, odstawiamy na kilka minut do osączenia.
Teraz przygotowujemy sosik. Marchew myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
przeznaczone na sos mieszamy ze sobą... tyle. Prawda, że proste.
Na półmisku (talerzu) układamy sałatę, następnie wykładamy upieczone bataty, usmażony filet z kurczaka z cebulką. Całość posypujemy pokruszonym serem feta
i polewamy sosem, odrobiną lub większą ilością, w zależności od preferencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.