Uwaga: Danie jest bezglutenowe, ponieważ komosa nie zawiera glutenu.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- quinoa mieszana (komosa ryżowa) 1 opakowanie (200 g)
- woda 2 szklanki
- grzybki nameko marynowane w całości 1 słoiczek (280 g)
- soczewica konserwowa 1/2 puszki, czyli około 100 g po odsączeniu
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- cebula 1/2 sztuki
- kabanos drobiowy 100 g
- kabanos wieprzowy 100 g
Sposób wykonania:
Komosę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Na powierzchni wody uniosą się ewentualne prószynki czy uszkodzone ziarenka. Po chwili zlewamy wodę z drobinkami pyłków i ubytków. W rondelku pozostawiamy tylko zdrowe ziarna, do których wlewamy odmierzone 2 szklanki wody (te podane w przepisie)*. * Według przepisu na szklankę komosy zawsze przypadają dwie szklanki wody.
Komosę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta i w komosie pojawią się drobne kiełki. Proces ten trwa około 15 minut. W czasie gotowania komosy kabanos kroimy na małe kawałki, cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kabanos, pod koniec dodając cebulę. Całość smażymy kilka minut, do zeszklenia cebulki.
Gotową komosę łączymy z podsmażonym kabanosem, dodajemy osączone z zalewy warzywa: soczewicę i grzybki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Gotowe danie podajemy z ulubioną surówką.
Uwaga: Zapewne zauważyliście, że w moim daniu nie ma przypraw. Nie zapomniałam o nich, zwyczajnie nie są tutaj potrzebne. Oczywiście to nie znaczy, że są zabronione. Jeżeli tylko macie ochotę, możecie dodać coś od siebie.
Smacznego.
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam :)
Usuń