Muszle w tej wersji polecam na słodkie śniadanie. Warto spróbować :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- makaron muszle 150 g
- sól 1 łyżeczka
- serek mascarpone 2 łyżki
- dżem z dzikiej róży firmy Łowicz 1 słoiczek
- rodzynki 2 łyżki
sos śmietanowy:
- śmietana 18% 400 g
- cukier brązowy 3- 4 łyżki
- żółtko 3 sztuki
dodatkowo:
- margaryna mleczna do wysmarowania formy
- cynamon w proszku
Sposób wykonania:
W garnku o pojemności 3 litrów zagotowujemy dwa litry wody z łyżeczką soli. Zanim woda zawrze, szybciutko zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu śmietanowego.
Zajmie nam to dosłownie chwilkę. Dżem ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy rodzynki. Mamy już nadzienie :) Sos to połączenie trzech składników: cukru, śmietany i żółtek... Woda już chyba wrze :)
Na gotującą wodę wrzucamy muszle makaronowe. Muszelki najlepiej wrzucać pojedynczo i bardzo ostrożnie, aby nie popękały.
Makaron gotujemy 10 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, po czym dość szybko przenosimy muszelki na drewnianą deskę i układamy brzuszkami do góry. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody, który jest w muszelkach.
Lekko przestudzone muszle nadziewamy masą różaną i układamy dość ciasno w natłuszczonej formie do pieczenia tarty. Całość zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy cynamonem, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Podajemy na gorąco.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.