piątek, 12 marca 2021

Lemon Curd

Pyszny krem cytrynowy, który u mnie sprawdził się idealnie w połączeniu z andrutami/ waflami. Można go również użyć do przygotowania bezy, tortu lub czekoladowych muffinek z kremem, a także przełożyć nim kruche czy biszkoptowe ciasteczka. 


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • żółtka (surowe) 6 sztuk
  • cukier 180 g 
  • cytryna 2 sztuki
  • masło 200 g 

Sposób wykonania: 

Cytryny myjemy, kroimy na połówki, wyciskamy z nich sok. Przygotowujemy rondelek z grubym dnem. Przekładamy do niego żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.


Gdy masa jest już ciepła dodajemy masło. Całość powolutku mieszamy do momentu, aż powstanie dość gęsty krem o konsystencji budyniu i jasnej barwie. Wówczas ostawiamy go do wystudzenia lub jeszcze gorący przelewamy do wyparzonego słoiczka. Po wystudzeniu taki krem możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Uwaga: U mnie czas gotowania kremu, od momentu dodania masła, wyniósł 30 minut.

Smacznego.



24 komentarze:

  1. I am a huge fan of lemon curd. This would be so good to to fill a pastry or served with some pancakes!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten krem, jest pyszny i bardzo uniwersalny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, można go wykorzystać do wielu słodkich deserów :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Pyszny jest, to prawda i szybko można zrobić :)

      Usuń
  4. Chętnie wypróbuję np do wafli. Przyznam, że z tym kremem będzie to mój debiut. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest prosty do zrobienia i jednocześnie pyszny, więc polecam. 😊😘

      Usuń
  5. Stosuje go do wielu rzeczy, gdyz uwielbiam smak cytrynowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i pyszny krem <3
    Z przyjemnością skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny jest, bardzo lubię taki krem, jest smaczny i orzeźwiający 🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam i często robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny jest i ma wiele zastosowań w kuchni. 😊

      Usuń
  9. Wiesz, wczoraj oglądałam program kulinarny, gdzie do lemon curdu prowadząca dodała bitej śmietany i do pucharków z listkiem mięty..... Chyba zrobię lemon curd. Pozdrawiam pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiło mnie to połączenie z bitą śmietaną, może przy okazji wypróbuję. 😘😊

      Usuń
  10. Oj ja tak lubię ten krem, tylko szkoda że w boczki idzie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam, a tam... raz za czas można sobie pozwolić.😘😉

      Usuń
  11. Az slinka cieknie! Bardzo apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.