Pyszny krem cytrynowy, który u mnie sprawdził się idealnie w połączeniu z andrutami/ waflami. Można go również użyć do przygotowania bezy, tortu lub czekoladowych muffinek z kremem, a także przełożyć nim kruche czy biszkoptowe ciasteczka.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- żółtka (surowe) 6 sztuk
- cukier 180 g
- cytryna 2 sztuki
- masło 200 g
Sposób wykonania:
Cytryny myjemy, kroimy na połówki, wyciskamy z nich sok. Przygotowujemy rondelek z grubym dnem. Przekładamy do niego żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Gdy masa jest już ciepła dodajemy masło. Całość powolutku mieszamy do momentu, aż powstanie dość gęsty krem o konsystencji budyniu i jasnej barwie. Wówczas ostawiamy go do wystudzenia lub jeszcze gorący przelewamy do wyparzonego słoiczka. Po wystudzeniu taki krem możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Uwaga: U mnie czas gotowania kremu, od momentu dodania masła, wyniósł 30 minut.
Smacznego.
I am a huge fan of lemon curd. This would be so good to to fill a pastry or served with some pancakes!
OdpowiedzUsuń😊
UsuńBardzo lubię ten krem, jest pyszny i bardzo uniwersalny :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, można go wykorzystać do wielu słodkich deserów :)
UsuńUwielbiam go!
OdpowiedzUsuńPyszny jest, to prawda i szybko można zrobić :)
UsuńChętnie wypróbuję np do wafli. Przyznam, że z tym kremem będzie to mój debiut. :)
OdpowiedzUsuńJest prosty do zrobienia i jednocześnie pyszny, więc polecam. 😊😘
UsuńStosuje go do wielu rzeczy, gdyz uwielbiam smak cytrynowy.
OdpowiedzUsuńTen kremik jest uniwersalny 😊
UsuńWspaniały i pyszny krem <3
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością skorzystam z przepisu :D
Polecam Kasiu 😘
UsuńPyszny jest, bardzo lubię taki krem, jest smaczny i orzeźwiający 🙂
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊
UsuńUwielbiam i często robię :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest i ma wiele zastosowań w kuchni. 😊
UsuńWiesz, wczoraj oglądałam program kulinarny, gdzie do lemon curdu prowadząca dodała bitej śmietany i do pucharków z listkiem mięty..... Chyba zrobię lemon curd. Pozdrawiam pysznie
OdpowiedzUsuńZaciekawiło mnie to połączenie z bitą śmietaną, może przy okazji wypróbuję. 😘😊
UsuńUwielbiam ten cytrynowy krem
OdpowiedzUsuń😊
UsuńOj ja tak lubię ten krem, tylko szkoda że w boczki idzie 😉
OdpowiedzUsuńA tam, a tam... raz za czas można sobie pozwolić.😘😉
UsuńAz slinka cieknie! Bardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDzięki 😘
Usuń