wtorek, 24 października 2017

Makaron z kurczakiem w sosie sojowym

Danie pełne smaków i aromatów. Mięso zamarynowane w sosie sojowym z czosnkiem, do tego świeża mięta, imbir... mniam :) Dopełnieniem całości jest mój ulubiony makaron w kształcie kokardek oraz mnóstwo warzyw.



Składniki, których będziemy potrzebować:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • makaron Lubella mini kokardki 200 g
  • fasolka szparagowa żółta (mrożona) 100 g
  • brokuł świeży 1/2 sztuki
  • cukinia młoda 1/2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • sos sojowy jasny 4 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • świeży imbir 2 cm
  • olej ryżowy aromatyzowany czosnkiem 2 łyżki
  • sól
  • świeże liście mięty


Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, następnie kroimy w cienkie paski o długości około 5 cm. Przygotowane mięso mieszamy z sosem sojowym i miodem. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie słupki. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso jest już mocno obsmażone, na patelnię wlewamy marynatę, dodajemy utarty na tarce o grubych oczkach imbir. Mięso dusimy 2- 3 minuty.

Fasolkę wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, gotujemy kilka minut, odcedzamy. Podobnie postępujemy z brokułem, tyle że gotujemy go oddzielnie, ponieważ ma inny czas gotowania niż fasolka. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.



Cukinię obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię. Gdy cukinia lekko zmięknie dodajemy ugotowane warzywa, oraz makaron. Całość podsmażamy kilka minut, aby smaki się przeniknęły. Gotowe danie posypujemy świeżą, drobno posiekaną miętą.


Smacznego.



#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.