Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka
- makaron Lubella mini kokardki 200 g
- fasolka szparagowa żółta (mrożona) 100 g
- brokuł świeży 1/2 sztuki
- cukinia młoda 1/2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- sos sojowy jasny 4 łyżki
- miód 1 łyżka
- świeży imbir 2 cm
- olej ryżowy aromatyzowany czosnkiem 2 łyżki
- sól
- świeże liście mięty
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, następnie kroimy w cienkie paski o długości około 5 cm. Przygotowane mięso mieszamy z sosem sojowym i miodem. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie słupki. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso jest już mocno obsmażone, na patelnię wlewamy marynatę, dodajemy utarty na tarce o grubych oczkach imbir. Mięso dusimy 2- 3 minuty.
Fasolkę wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, gotujemy kilka minut, odcedzamy. Podobnie postępujemy z brokułem, tyle że gotujemy go oddzielnie, ponieważ ma inny czas gotowania niż fasolka.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.Cukinię obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię. Gdy cukinia lekko zmięknie dodajemy ugotowane warzywa, oraz makaron. Całość podsmażamy kilka minut, aby smaki się przeniknęły. Gotowe danie posypujemy świeżą, drobno posiekaną miętą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.