piątek, 6 października 2017

Krem porowo- kalafiorowy

Aromatyczna i sycąca zupa krem porowo- kalafiorowa z dodatkiem ziemniaków i koziego sera.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • por 1 sztuka (duży)
  • kalafior 1 sztuka (mały)
  • ziemniaki 4 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • masło klarowane 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • bulion warzywny Krakus 300 ml
  • woda 500 ml
  • cukier brązowy 2 łyżeczki
  • ser kozi 1 opakowanie (80g)
  • śmietana 18% 150 ml
  • suszony estragon 1 łyżeczka
dodatkowo:
  • ziarna czerwonego pieprzu
Sposób wykonania:
Pora kroimy wzdłuż na połowę, myjemy, kroimy w półtalarki. Kalafiora dzielimy na różyczki.
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Część pokrojonego pora odkładamy mniej więcej 1/3 całości.
Rozdrobnione warzywa podsmażamy na oliwie wymieszanej z dwiema łyżkami masła klarowanego. Warzywa smażymy około 10 minut. Następnie wlewamy bulion, 300 ml wody, dodajemy sól, łyżeczkę brązowego cukru i pieprz czarny świeżo mielony.


 
Całość gotujemy do miękkości, dodajemy pokruszony kozi ser, blendujemy. Do kremu dodajemy śmietanę. Zupę doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z podsmażonymi porami, posypaną utartymi w moździerzu ziarenkami czerwonego pieprzu.

Smażone pory przygotowujemy w czasie, gdy warzywa na zupę powolutku nam się gotują i mamy chwilę by odetchnąć.
A robimy to tak. Pory wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła klarowanego. Smażymy kilka minut, do zeszklenia. Dodajemy suszony estragon (wcześniej rozetrzyjmy go w rękach, aby nabrał właściwego aromatu) oraz łyżeczkę cukru.
Mieszamy składniki, przesmażamy 2 minutki. Gotowe. :)


 
 
Smacznego.







 #krakus #smacznieiszybko
 
Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

4 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.