niedziela, 5 listopada 2017

Czosnek w oleju (do słoika)

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy czosnek w różnych odsłonach. Czosnku  w oleju jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam szybko nadrobić zaległości. Przepis podejrzany na blogu Hajduczek naturalnie.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • czosnek 10 pałek 
  • suszony rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • świeży tymianek 3 gałązki 
  • sól wielicka gruboziarnista 3 łyżki 
  • olej wielkopolski 500 ml


Sposób wykonania:

Czosnek obieramy z łusek, wrzucamy do rondelka. Dodajemy tymianek, rozmaryn, sól. Całość zalewamy olejem (powinien przykryć wszystkie składniki). Czosnek doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie czosnek przekładamy do słoiczków, zalewamy gorącym olejem.
Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, słoiki zakręcamy. Następnie układamy na drewnianej desce, odwrócone do góry dnem, pozostawiamy do wystudzenia.


Uwaga 1: Jeżeli zostanie Wam trochę oleju to możecie go zlać do butelki i używać do przygotowania różnego rodzaju dań. Olej jest bardzo aromatyczny i żal z niego nie skorzystać.


Uwaga 2: Na dnie rondelka na pewno zostanie część soli, która nie uległa rozpuszczeniu. Nie stresujemy się, tak ma być.


#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski 

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.