poniedziałek, 28 grudnia 2020

Sałatka z zielonej soczewicy i awokado

Święta, święta i po świętach. Myślę, że to dobry moment, aby w kuchni postawić na coś lekkiego. I tak u mnie dzisiaj pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy BIO od Polskie Młyny. Soczewica pochodzi wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych, więc warto używać jej do przygotowania potraw dla siebie i najbliższych, o których zdrowie się troszczymy. Co Wam będę więcej pisać, najlepiej jeśli sami kupicie i wypróbujecie tą soczewicę. Teraz możecie to zrobić nie wychodząc z domu ponieważ zarówno soczewica jak i inne produkty  dostępne są w Sklepie Internetowym Polskie Młyny.

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • zielona soczewica BIO Polskie Młyny 100 g
  • świeża rukola 50 g
  • awokado 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • świeży imbir (kawałek o długości 2 centymetrów)
  • sok z limonki 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

dodatkowo:

  • ziarna białego sezamu 1 łyżka
  • ziarna czarnuszki 1/2 łyżeczki
  • tarty parmezan 1- 2 łyżki



Sposób wykonania:

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do momentu zrumienienia. W garnku doprowadzamy do wrzenia 200 ml wody, na gotującą wodę wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. U mnie trwało to dokładnie 18 minut. Ugotowaną soczewicę osączamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. 



Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy oliwę z oliwek, rozdrobniony czosnek i imbir. Dodajemy 2 łyżki soku z limonki, odrobinę soli i mielonego pieprzu. Powstałym sosem zalewamy rukolę, dodajemy wystudzoną soczewicę. Składniki delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, dekorujemy półplasterkami awokado, skropionymi sokiem z limonki. Sałatkę posypujemy tartym parmezanem, dekorujemy prażonymi ziarnami sezamu i ziarnami czarnuszki.



Smacznego.









12 komentarzy:

  1. Samo zdrowie! Z chęcią przygotuję tą sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie zdążyłam się przekonać do soczewicy, ale sałatka wygląda bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu warto spróbować, dania z soczewicą są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Według mnie soczewica genialnie sprawdza się w sałatkach, gulaszach warzywnych czy zupach.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mnie ostatnio jakoś tak wzięło na awokado. Dodaje go gdzie tylko mogę. :)

      Usuń
  4. Bardzo moje smaki, bo uwielbiam i awokado, i soczewicę, i rukolę. Nie przyszło mi nigdy do głowy, że można to wszystko połączyć, dodać parę innych fajnych składników i... wyczarować sałatkę :) Spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo lubię awokado i łączę go ze wszystkim. 😁

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.