Święta, święta i po świętach. Myślę, że to dobry moment, aby w kuchni postawić na coś lekkiego. I tak u mnie dzisiaj pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy BIO od Polskie Młyny. Soczewica pochodzi wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych, więc warto używać jej do przygotowania potraw dla siebie i najbliższych, o których zdrowie się troszczymy. Co Wam będę więcej pisać, najlepiej jeśli sami kupicie i wypróbujecie tą soczewicę. Teraz możecie to zrobić nie wychodząc z domu ponieważ zarówno soczewica jak i inne produkty dostępne są w Sklepie Internetowym Polskie Młyny.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- zielona soczewica BIO Polskie Młyny 100 g
- świeża rukola 50 g
- awokado 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- świeży imbir (kawałek o długości 2 centymetrów)
- sok z limonki 4 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- ziarna białego sezamu 1 łyżka
- ziarna czarnuszki 1/2 łyżeczki
- tarty parmezan 1- 2 łyżki
Sposób wykonania:
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do momentu zrumienienia. W garnku doprowadzamy do wrzenia 200 ml wody, na gotującą wodę wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. U mnie trwało to dokładnie 18 minut. Ugotowaną soczewicę osączamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy oliwę z oliwek, rozdrobniony czosnek i imbir. Dodajemy 2 łyżki soku z limonki, odrobinę soli i mielonego pieprzu. Powstałym sosem zalewamy rukolę, dodajemy wystudzoną soczewicę. Składniki delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, dekorujemy półplasterkami awokado, skropionymi sokiem z limonki. Sałatkę posypujemy tartym parmezanem, dekorujemy prażonymi ziarnami sezamu i ziarnami czarnuszki.
Smacznego.
Samo zdrowie! Z chęcią przygotuję tą sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Pozdrawiam serdecznie 😘
UsuńJeszcze nie zdążyłam się przekonać do soczewicy, ale sałatka wygląda bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńAsiu warto spróbować, dania z soczewicą są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Według mnie soczewica genialnie sprawdza się w sałatkach, gulaszach warzywnych czy zupach.
UsuńBardzo lubię takie sałatki.
OdpowiedzUsuńMnie ostatnio jakoś tak wzięło na awokado. Dodaje go gdzie tylko mogę. :)
UsuńFajna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńBardzo moje smaki, bo uwielbiam i awokado, i soczewicę, i rukolę. Nie przyszło mi nigdy do głowy, że można to wszystko połączyć, dodać parę innych fajnych składników i... wyczarować sałatkę :) Spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPyszna salatka.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo lubię awokado i łączę go ze wszystkim. 😁
Usuń