skupić by się nie można.
Do głowy przychodzą Wam teraz pewnie chipsy, orzeszki solone, paluszki... i nie mylicie
się, ponieważ często właśnie takie żarełko sobie fundujemy przy tej okazji. Jednak nie tym razem, teraz nadszedł czas na super przekąskę warzywną, czyli różyczki kalafiora panierowane w bułce tartej. Jak ja uwielbiam wszystko co panierowane... A te mini
kalafiorki to już chyba najbardziej, chociaż może wygrywa z nimi ser żółty w panierce. Tak czy siak zapraszam na kalafiora i mecz jeśli lubicie mecze.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kalafior 1 sztuka
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- bułka tarta 1 szklanka
- jajka 2 sztuki
- olej rzepakowy 500 ml
- sól
- rukola 50 g
Sposób wykonania:
Kalafiora pozbawiamy liści, myjemy, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty. Po tym czasie kalafiora odcedzamy, pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy trzy miski lub trzy głębokie talerze. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą a w trzecim roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli. Wystudzone różyczki kalafiora obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na głębokim tłuszczu, to znaczy że oleju musi być dużo, aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości opanierowanej, smażonej różyczki kalafiora.
Naszą przekąskę smażymy na rumiano, osączamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się
nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze świeżą rukolą.
Smacznego.
#myAmbition
Przekąskę podałam na talerzu marki Ambition.
Uwaga: Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017 r.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.