poniedziałek, 6 listopada 2017

Pasta z ciecierzycy z czosnkiem

Aromatyczna wegańska pasta. Idealnie smakuje podana na grzankach z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ciecierzyca 130 g
  • czosnek pieczony w oleju 5 ząbków
  • olej rzepakowy wielkopolski aromatyzowany czosnkiem (informacje jak go uzyskać znajdziecie tutaj) 3 łyżki
  • sól





























dodatkowo:
  • bagietka (mała) 1 sztuka
  • masło klarowane 2 łyżki
  • świeża rukola 50 g
  • pomidorki koktajlowe 100 g 


Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie osączamy, płuczemy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy. Stosunek ciecierzycy do wody to 1:4.
Ciecierzycę należy gotować około 40 minut od zagotowania. Posolić na 10 minut przed odcedzeniem.
Zimną ciecierzycę blendujemy z olejem i czosnkiem pieczonym.
Podajemy na gorących grzankach z rukolą i pomidorami.





























Przygotowanie grzanek: Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy pokrojoną bagietkę i obsmażamy na rumiano. 






Smacznego.

 

#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski 
 www.olejkonwenanse.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.