- ciecierzyca 130 g
- czosnek pieczony w oleju 5 ząbków
- olej rzepakowy wielkopolski aromatyzowany czosnkiem (informacje jak go uzyskać znajdziecie tutaj) 3 łyżki
- sól
dodatkowo:
- bagietka (mała) 1 sztuka
- masło klarowane 2 łyżki
- świeża rukola 50 g
- pomidorki koktajlowe 100 g
Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie osączamy, płuczemy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy. Stosunek ciecierzycy do wody to 1:4.
Ciecierzycę należy gotować około 40 minut od zagotowania. Posolić na 10 minut przed odcedzeniem.
Zimną ciecierzycę blendujemy z olejem i czosnkiem pieczonym. Podajemy na gorących grzankach z rukolą i pomidorami.
Przygotowanie grzanek: Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy pokrojoną bagietkę i obsmażamy na rumiano.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.