sobota, 9 grudnia 2017

Pesto bazyliowe z serem żółtym

Aromatyczne uzupełnienie wielu dań ponieważ pesto możemy połączyć z makaronem, mięsem czy rybami. Idealnie sprawdza się także jako dodatek do zimnej płyty, czyli do wszelkiego rodzaju wędlin, jaj czy serów. W moim przepisie do jego zrobienia wykorzystałam chleb razowy oraz jogurt. Dodatki te sprawiły, że pesto stało się gęstsze i idelne na kanapki. Polecam.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeża bazylia 1 doniczka
  • chleb razowy 1 kromka
  • czosnek 3 ząbki
  • orzeszki pinii 2 łyżki
  • ser żółty Gouda 80 g
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • olej Kujawski aromatyzowany czosnkiem i bazylią 3 łyżki
  • sól


Sposób wykonania:
Listki bazylii płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, siekamy na desce. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzeszki pinii prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Do blendera wrzucamy obrany czosnek, pokruszony chleb, posiekaną bazylię, ser żółty. Wlewamy jogurt i olej. Składniki blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Pesto doprawiamy do smaku solą.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.