- ziemniaki 5 sztuk
- kapusta kiszona 300 g
- jajko 1 sztuka
- mąka pszenna 3 łyżki
- mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 500 g
- papryka zielona 1 sztuka
- cebula (duża) 1/2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- cukinia (mała) 1 sztuka
- ketchup łagodny firmy Kotlin 1 opakowanie (430 g)
- woda 1/2 szklanki
- smalec 2 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
- wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki
dodatkowo:
- mąka pszenna do panierowania 1/2 szklanki
- olej do smażenia 200 ml
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Masa ziemniaków po ugotowaniu to około 700 g. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno siekamy, łączymy z wystudzonymi zimniakami, dodajemy jajko i mąkę. Masę wyrabiamy dłońmi do momentu, gdy będzie jednolita i gładka. Formujemy okrągłe kotleciki, o grubości około 2 cm, obtaczamy w mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Z każdej strony smażymy około 3 minuty.
Sos: Cebulę i cukinię obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawy. Całość smażymy 10 minut. Następnie wlewamy ketchup i 1/2 szklanki wody. Sos gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Gorące placuszki podajemy polane sosem.
Smacznego.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
Usuń