wtorek, 12 grudnia 2017

Placuszki z gotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej

Pyszne i mięciutkie placuszki ziemniaczane, których smak podkręca dodatek kiszonej kapusty. Najlepiej smakują polane aromatycznym, gęstym sosem, który powstał z połączenia pysznego, łagodnego ketchupu Kotlin, świeżego mięsa mielonego i zielonych warzyw. Polecam.
Składniki, których będziemy potrzebować:

    • ziemniaki 5 sztuk
    • kapusta kiszona 300 g
    • jajko 1 sztuka
    • mąka pszenna 3 łyżki
    sos:
    • mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 500 g
    • papryka zielona 1 sztuka
    • cebula (duża) 1/2 sztuki
    • czosnek 3 ząbki
    • cukinia (mała) 1 sztuka
    • ketchup łagodny firmy Kotlin 1 opakowanie (430 g)
    • woda 1/2 szklanki
    • smalec 2 łyżka
    • sól
    • pieprz czarny mielony
    • wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki

      dodatkowo:
      • mąka pszenna do panierowania 1/2 szklanki
      • olej do smażenia 200 ml

      Sposób wykonania:
      Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia.
      Masa ziemniaków po ugotowaniu to około 700 g. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno siekamy, łączymy z wystudzonymi zimniakami, dodajemy jajko i mąkę. Masę wyrabiamy dłońmi do momentu, gdy będzie jednolita i gładka. Formujemy okrągłe kotleciki, o grubości około 2 cm, obtaczamy w mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Z każdej strony smażymy około 3 minuty.


      Sos: Cebulę i cukinię obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawy. Całość smażymy 10 minut. Następnie wlewamy ketchup i 1/2 szklanki wody. Sos gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Gorące placuszki podajemy polane sosem.

      Smacznego.

       
      #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen  

       
      I LOVE KETCHUP

      2 komentarze:

      Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.