Składniki, których będziemy potrzebować:
- brokuły 2 sztuki po 500 g
- jajka 2 sztuki
- ser typu feta 120 g
- ogórki konserwowe 3 sztuki
- ziarna słonecznika 4 łyżki
- majonez 2 łyżki
- jogurt naturalny łyżki
- czosnek 1 ząbek (mały)
- sól
Sposób wykonania:
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy wodę (około 1.5 litra), dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wrzucamy brokuły, gotujemy 5 minut. Brokuły powinny być ugotowane al dente. Ugotowane brokuły odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziarna słonecznika rumienimy na suchej patelni.
W szklanej misie układamy kolejno warstwami: różyczki brokuła, jajko, rozdrobnione ogórki konserwowe, pokruszony ser feta. Tak przygotowaną sałatkę zalewamy sosem. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.
Smacznego.
Wspanialy przepis na pewno skorzystam zapraszam do siebie pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, chętnie odwiedzę Twoją stronę :)
UsuńJa robię nieco inaczej : brokuł , kukurydza, feta , ananas , sos i pestki .Polecam
OdpowiedzUsuńMusi być równie pyszna :)
Usuń