sobota, 13 stycznia 2018

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem

Inspiracją do powstania tej sałatki był przepis zamieszczony na Smaker.pl. Wyszło smacznie, sałatka pasuje do pieczonych mięs, wędlin, ale sprawdza się również doskonale jako forma przekąski czy samodzielne danie na kolację. Polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • brokuły 2 sztuki po 500 g
  • jajka 2 sztuki 
  • ser typu feta 120 g
  • ogórki konserwowe 3 sztuki  
  • ziarna słonecznika 4 łyżki 
  • majonez 2 łyżki 
  • jogurt naturalny łyżki
  • czosnek 1 ząbek (mały)
  • sól

Sposób wykonania:
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy wodę (około 1.5 litra), dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wrzucamy brokuły, gotujemy 5 minut. Brokuły powinny być ugotowane al dente. Ugotowane brokuły odcedzamy i studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziarna słonecznika rumienimy na suchej patelni.

W szklanej misie układamy kolejno warstwami: różyczki brokuła, jajko, rozdrobnione ogórki konserwowe, pokruszony ser feta. Tak przygotowaną sałatkę zalewamy sosem. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Wspanialy przepis na pewno skorzystam zapraszam do siebie pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chętnie odwiedzę Twoją stronę :)

      Usuń
  2. Ja robię nieco inaczej : brokuł , kukurydza, feta , ananas , sos i pestki .Polecam

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.